Ministeriö: sosiaaliset luotot avuksi ylivelkaantumiseen

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) selvityksen mukaan sosiaaliset luotot ovat tärkeä keino ehkäistä vähävaraisten syrjäytymistä ja ylivelkaantumista.

Selvityksessä esitetään, että mahdollisuus hakea sosiaalista luottoa tulisi olla saatavilla koko maassa. Kunta voisi myöntää sosiaalista luottoa kuntalaiselle, joka ei voi muuten saada lainaa kohtuullisilla ehdoilla, mutta joka kuitenkin pystyy hoitamaan takaisinmaksun. Sosiaalisen luoton tarvetta tukee myös se, että vähävaraisten velkaongelmat ovat yleisiä. Veloista voi aiheutua terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia.

Tällä hetkellä sosiaalista luottoa on tarjolla vain noin 30 kunnassa.

Sosiaalisten luottojen tarjoaminen voitaisiin liittää osaksi sosiaalityötä tai talous- ja velkaneuvontaa. Luottojen rahaliikenteen hoitamiseen on ehdolla kolme eri mallia. Ensimmäisessä mallissa rahaliikenteen hoitaisivat kuntia laajemmat alueyksiköt, kuten sote-alueet. Toisessa mallissa rahaliikenne keskitettäisiin Kelan hoidettavaksi. Kolmas malli on Takuu-Säätiön malli, jossa luottoja hoitaa erillinen säätiö.

Uutisia sivustolta

 • Kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden tulokset ennätyskorkeita

  Kulutusluottoja haetaan nykyään pääasiassa verkossa. Näiden luottojen kysyntä on jo ennätystasolla ja kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden… Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2017

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Cashbuddy avasi palvelun Suomeen

  Cash Buddy myöntää jopa 3000€ suuruisia vakuudettomia lainoja 15-25% vuosittaisella korolla. Vaatimuksena on, että asiakkaalla on vähintään 1200€ palkkatuloja tai eläketuloja kuukausittain sekä luottotiedot ovat kunnossa.
  Lue lisää..

 • Ketkä joutuvat maksuvaikeuksiin?

  Usein ajatellaan, että maksuhäiriöön ajautuu useimmiten vastuuttomasti pikavippejä netistä tilaava nuori. Hyvin usein luottotietojensa kanssa ongelmiin joutuu kuitenkin ylivelkaantunut aikuinen, joka rahoittaa luotoilla velkojen maksua tai arkipäiväistä elämää. Lue lisää..

 • Pikavippivelat ahdistivat yölläkin – velkaneuvonta auttoi

  Pohjolan Sanomat kertoo 23-vuotiaasta Paulasta, jolle alkoi kertyä pikavippivelkoja parikymppisenä. Muutama vuosi sitten Paulan rahat olivat vähissä, sillä hänellä oli vain osa-aikaisia töitä ja poikaystävä oli työttömänä. Rahojen vähyys houkutti ottamaan pikavippejä, ja kaikki velat otettiin Paulan nimissä. Lue lisää..