Velkaongelmia voi olla jopa alaikäisillä

Yhä nuoremmat ajautuvat velkaongelmiin.

Useimmiten on puhuttu nuorten aikuisten velkavaikeuksista ja pikavipeistä, mutta ylivelkaantua voi jo alaikäisenä. 15 – 17 -vuotias saattaa joutua ulosottoon maksamatta jääneen mopovakuutuksen tai ylinopeussakon vuoksi. Helsingissä joukkoliikenteen tarkastusmaksut ovat alaikäisille yleinen ulosoton syy.

Alle 18-vuotias ei saa pikavippiä, mutta täysi-ikäistymisen jälkeen velkaongelmia voi kerätä hankkimalla liikaa luottoa. , mutta täysi-ikäistymisen jälkeen velkaongelmia voi kerätä hankkimalla liikaa luottoa. Taustalla voi olla kulutusyhteiskunnan paine saada kalliita tavaroita, vaikka niihin ei olisi varaa. Nuorilla voi olla päällekkäin pikavippejä, joustoluottoja ja osamaksujärjestelyitä, mikä vaikeuttaa talouden hallintaa.

Nuorten pikavippiongelmia on yritetty hillitä lainsäädännöllä. Pikavipeille asetettiin korkokatto vuonna 2013. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan velan ottaminen on nuorten mielestä silti helppoa.

Tutkimusten mukaan ulosottoon joutumisen riski kasvaa samalla, kun muutetaan lapsuudenkodista omilleen. Velkaongelmien riski on sitä suurempi, mitä nuorempana lähtee kotoa. Koulutus pienentää velkavaikeuksien riskiä.

Uutisia sivustolta

 • Kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden tulokset ennätyskorkeita

  Kulutusluottoja haetaan nykyään pääasiassa verkossa. Näiden luottojen kysyntä on jo ennätystasolla ja kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden… Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2017

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Cashbuddy avasi palvelun Suomeen

  Cash Buddy myöntää jopa 3000€ suuruisia vakuudettomia lainoja 15-25% vuosittaisella korolla. Vaatimuksena on, että asiakkaalla on vähintään 1200€ palkkatuloja tai eläketuloja kuukausittain sekä luottotiedot ovat kunnossa.
  Lue lisää..

 • Ketkä joutuvat maksuvaikeuksiin?

  Usein ajatellaan, että maksuhäiriöön ajautuu useimmiten vastuuttomasti pikavippejä netistä tilaava nuori. Hyvin usein luottotietojensa kanssa ongelmiin joutuu kuitenkin ylivelkaantunut aikuinen, joka rahoittaa luotoilla velkojen maksua tai arkipäiväistä elämää. Lue lisää..

 • Pikavippivelat ahdistivat yölläkin – velkaneuvonta auttoi

  Pohjolan Sanomat kertoo 23-vuotiaasta Paulasta, jolle alkoi kertyä pikavippivelkoja parikymppisenä. Muutama vuosi sitten Paulan rahat olivat vähissä, sillä hänellä oli vain osa-aikaisia töitä ja poikaystävä oli työttömänä. Rahojen vähyys houkutti ottamaan pikavippejä, ja kaikki velat otettiin Paulan nimissä. Lue lisää..